Doll van Joyce: Hoe het allemaal begon

Augustus 2017

Augustus 2017 beviel ik van Maurits, onze eerste zoon! In de dagen die volgenden voelde ik me niet goed; ik herkende mezelf niet meer. Wat was dit gevoel? Ik voelde een soort heimwee, ik zou het op dat moment niet erg vinden als mijn kind weer meegenomen zou worden, ik kon alleen maar huilen en ik zag overal als een berg tegenop.

Dit gevoel heb ik direct bespreekbaar gemaakt met Rudi (mijn man), mijn moeder en de verloskundige. Ik kreeg te horen dat men dit zo knap van mij vond, maar ik vond ook dat ik dit verplicht was. Aan mijn kind, aan mijn omgeving en aan mezelf. 

 

In de dagen die volgden werd steeds meer duidelijk dat ik een postnatale depressie ontwikkelde en hier was geen houden meer aan. Ik moest snel hulp krijgen. Alle hulptroepen werden ingeschakeld. Van mijn moeder (waar we tijdelijk gingen inwonen) tot Stevig Ouderschap via het Consultatiebureau en de huisarts voor psychische hulp en medicijnen. 

Voordat ik daadwerkelijk psychische hulp en medicijnen kreeg was het 6 weken verder. Ik ging naar een psychiater en uiteindelijk naar een psycholoog. 

Bij deze laatste kwam mijn liefde voor creativiteit weer naar boven. Toen ik depressief bleek, waren er een aantal zaken die mij ontzettend hielpen: wandelen en creatief bezig zijn. Ik knutselde, tekende, kleurde, maar het was het allemaal nét niet.
Tot ik op Instagram het fenomeen pegdolls tegenkwam. Het leek mij de perfecte uitlaatklep. Ik kocht houten poppetjes, verf en penselen en ging aan de slag, Ik deelde mijn geschilderde poppetjes op Instagram en al gauw kreeg ik de vraag van familie, vrienden en bekenden of ik een gezinnetje voor hen kon maken. Wauw, dat was gaaf!

 

September 2018

Tijd om het wat professioneler aan te pakken! Ik maakte een Instagram-pagina aan en samen met mijn zus ontwierp ik een logo en visitekaartjes. Langzaamaan begon de verkoop toe te nemen. Niet meer alleen aan bekenden, maar nu ook aan vreemde. Spannend, maar wel heel leuk! 

Ik begon me te verdiepen in schildertechnieken, waar ik houten poppetjes kon kopen, welke penselen en verf het beste waren en hoe ik meer mensen kennis kon laten maken met Doll van Joyce. 

In de loop van de tijd begonnen de volgers op Instagram en Facebook toe te nemen, evenals de bestellingen. Ik bedacht nieuwe producten, deed cursussen, ontdekte nog betere verf en duurdere penselen. 

 

September 2019

Het werd tijd om Doll van Joyce in te schrijven bij de Kamer van Koophandel! Ik maakte en afspraak en samen met Rudi en Maurits ging ik naar de KvK in Den Bosch. Hier registreerde ik mijn eigen bedrijf. Daarna opende ik een zakelijke rekening, had ik een afspraak met een boekhouder en kwamen er termen over tafel als: KOR, inkoopfacturen, belasting, website, etc. 

Inmiddels ging het, met heel veel hulp, steeds beter met mij. Ik slikte antidepressiva, het traject bij de psycholoog ging goed en, niet geheel onbelangrijk, Maurits deed het ontzettend goed en was inmiddels een peuter! 

Ik breidde mijn bedrijf verder uit met, naast Dolls, ook accessoires zoals plankjes om de Dolls op te zetten, mooi doosjes, allemaal van hout, uiteraard!

Juli 2023

We maken even een sprong in de tijd: Rudi en ik kregen een 2e kindje; Floris en al die tijd groeide mijn bedrijf. Ik werkte hard door en inmiddels had ik een aantal best-selling producten, zoals de Kraamzorghanger, stempels, rollers en klei én ging ik over het bedrag van de KOR heen. Dit betekende dat ik geen gebruik meer kon maken van speciale belasting voor de kleine ondernemer en ik nu echt ieder kwartaal aangifte moet gaan doen en serieuze bedragen aan de belasting moet gaan afdragen. Dit alles doet Rudi in samenwerking met een boekhouder. Zo fijn en luxe!

 

Nu

Op het moment dat ik dit schrijf zitten we bijna in maart 2024. Ik ben nu hard aan het sparen om flinke investeringen te doen in mijn bedrijf en dat zorgt ervoor dat ik nog meer kan groeien wat betreft nieuwe producten. Dat vind ik zo leuk! 

 

Zo, dat was een inkijkje in de geschiedenis van Doll van Joyce! Trots op alles wat ik neergezet heb als eigenaar van dit fijne bedrijf waarin ik veel vrijheid heb. Ik heb van een heel negatieve gebeurtenis in mijn leven, mijn postpartum depressie, iets heel fijns kunnen maken en dat is voor jou een sign om ook iets te gaan doen, als je jezelf in zo'n situatie bevindt. Jij kan dit! 

 

Mijn volgende blog zal gaan over de houten poppetjes, de houten gezinnetjes, ofwel Dolls! Kom je dan weer lezen?

 

Liefs Joyce